vineri, 1 februarie 2008

Ikarie XB 1 (1963) - Jindřich Polák

Bazat pe nuvela The Magellanic Cloud a celebrului scriitor de science-fiction polonez Stanisław Lem (cunoscut in primul rand pentru nuvela sa Solaris care se afla la baza celebrului film rusesc cu acelasi nume) Ikarie XB 1 reprezinta una dintre comorile ascunse ale cinematografiei sci-fi cehoslovace, estice si de ce nu...mondiale. Paradoxal (sau nu daca ne gandim mai bine) este mult mai cunoscut largului public filmul american dupa aceeasi idee. Nu o sa-i mentionez numele din respect pentru Ikarie XB 1. Pt. ca nu-i asa...cum in zilele noastre in speta filmele asiatice de succes sunt cumparate de americani si apoi introduse in abatorul hollywoodian asa si prin anii 50-60 filmele bune provenind din centrul/estul Europei erau cumparate si apoi ciopartite/maltratate pentru a fi pe placul si mai ales intelesul publicului autohton. Acelasi tratament l-a suportat si Ikarie si pentru ca grotescul nu cunoaste limite Jindřich Polák a ajuns Jack Pollack. Filmul a fost dublat, modificat, sfarsitul a fost schimbat etc. Pe langa varianta aceea mai exista inca una, originala dar mai scurta deci atentie, daca vrei sa vezi Ikarie XB 1 la intregul sau potential ai grija sa fie varianta uncut.

Amatorii de sci-fi vor face in mod sigur diverse corelatii cu Forbidden Planet, 2001: A Space Odyssey, Star Trek, The Twilight Zone si Solyaris. Mai exact Ikarie imprumuta putin din Forbidden Planet iar pentru restul titlurilor enumerate reprezinta sursa de inspiratie. Se speculeaza (nefiind un amant hardcore al sci-fi-ului mai ales scris nu-mi pot da cu parerea) ca ar avea influente chiar asupra maestrului Arthur C. Clarke.
Actiunea este plasata in secolul 22 si consta in diverse aventuri, in incercarea unei navete de a gasi forme de viata in sistemul solar Alpha Centauri. Prima parte a filmului se concentreaza pe viata membrilor echipajului la bordul navei. O scena demna de cinematografia lui Fellini este cea in care se serbeaza o zi de nastere si intregul echipaj este imbracat de bal parca. Si bal este pe Ikarie iar stilul este prezent, comparatia cu Fellini nu este deloc fortata.
Dramatismul incepe odata cu gasirea unei navete in deriva. Din momentul acesta actiunea este in crescendo si nu mai avem de-a face cu scene calme, contemplative ca in prima parte a filmului.
Alte intamplari cheie sunt peripetiile legate de o gaura neagra si de asemenea momentul in care unul dintre membrii echipajului clacheaza si pune in pericol intreaga nava. Etc, nu are rost sa dezvolt si nici sa spun mai multe despre firul actiunii. Trebuie mentionat insa aportul lui Pavel Jurácek la scenariu, exponent (insa de mai mica anvergura imo) al new wave-ului cehoslovac. La scenariu conlucreaza si Polák.
Cateva detalii cu tenta tehnica acum. Actorii ofera adevarate recitaluri de virtuozitate filmul fiind facut cu tot ce avea mai bun cinematografia cehoslovaca la ora respectiva. Dezvoltarea caracterelor este credibila si definita. Umorul este extrem de subtil dar prezent mai la tot pasul.
Sub aspect tehnic totul este bine realizat. Decorurile sunt si ele extrem de credibile si la o scara optima.
Cinematic filmul este foarte cursiv iar alb-negru-ul extrem de viu.
In concluzie filmul ca valoare poate nu se ridica la nivelul lui 2001 sau Forbidden Planet insa personal l-am gasit mai pitoresc, mai atragator cumva. Per total reprezinta unul dintre cele mai bune/serioase/o intreaga serie de epitete filme in spatiu

Humans are like the stars.
Somebody orbit around someone else for years

Niciun comentariu: